Fjalor perkthim maqedonisht shqip

21-Jan-2018 18:23 by 9 Comments

Fjalor perkthim maqedonisht shqip

Si të shpjegohet fakti që në Itali gjendet një qytezë me emrin PULA (në Sardenjë) dhe por krejt njësoj gjendet edhe në bregdetin e Kroacisë, dikur dalmato-liburn (ilir).

fjalor perkthim maqedonisht shqip-48fjalor perkthim maqedonisht shqip-27fjalor perkthim maqedonisht shqip-35fjalor perkthim maqedonisht shqip-87

Gjithsesi, nuk kanë munguar gjuhëtarët që e kanë trajtuar rolin e shqipes në fjalëformime. Anzheli, Myler, Zhak, Belushi, Falaski, Shuflaj, Kola, Çabej apo Demiraj kanë punuar, kush më shumë e kush më pak, në vazhdën e rilindasve shqiptarë, për të ngritur shqipen nga rrënojat mesjetare.

Duke pasur gjurmë të latinishtes, në anglisht gjejmë lehtësisht fjalë që përmbajnë rrënjë të shqipes.

Po përveç këtyre, gjenden edhe fjalë të tjera larg latinizmave e krejtësisht të ngjashme me shqipen.

Shaban Demiraj mendon se vjen nga bashkimi fjalor TREG-ËSHTË, dikur TRIEG-ESTE.

Theksojmë këtu rolin tregtar që ka patur e ka ky qytet si pikë kyçe në Adriatik. Vullkani Etna në Siçili duket të ketë një emër të lashtë. TERRORIST vjen nga latinishtja TERROR dhe TERR që do të thotë FRIKËSOJ.

Njësoj ndodh edhe me ato dhëmbore D e DH, nga ku rrjedh se PARDELA (në shqip PULËBARDHË) është e njëjta gjë me BARDHELA. spanjolle ka të njëjtat kuptime që ka edhe fjala shqipe.

Në spanjisht gjendet fjala MAS, që i përgjigjet shqipes MË, në dialekt MA. Ajo përdoret edhe si ndajfolje, edhe si pjesëz formuese e shkallëve të mbiemrit, njësoj si në Shqip.Demit apo buallit (në dialekt BULL) anglezët i thonë BULL, ndërsa LOPES (apo KAUT) i thonë COW [lexo KAU]? Fjala VDEKJE haset në dialekt edhe DEKË, DEKA, kurse në anglisht gjendet si DEATH [lexo DETH].A mund të jetë një rastësi që folja CRY e anglishtes është e njëjtë me QAJ të Shqipes?Spanjollët u thonë buzëve BOZO, ndërsa vajzës CHICA [ lexo ÇIKA], ashtu si një dialekt i yni që i thotë vajzës ÇIKË/-A? Ndërkohë që në spanjisht ngjyrës së bardhë i thonë BLANCO, pulëbardhës i thonë PARDELA.Nga gjuhësia shohim se bashkëtingëllorja buzore P është e njëjtë me atë B, me përjashtim të zërit.Sasia e fjalëve të spanjishtes që kanë lidhje me shqipen është krejtësisht e shpjegueshme sikur gjuhëtarët e historianët të marrin parasysh teorinë pellazgjike.

 1. who is seiko from baldwin hills dating 14-Jun-2018 03:21

  Apart from this cleaning a skylight requires some effort. In modern houses, staircases are being designed as aesthetic elements in themselves, sometimes even taking the centre-stage.

 2. Sex family philippines cam 02-Feb-2018 10:26

  At this point it would be the worst thing you could do to ignore their wishes.

 3. ri dating service matchmaking 05-Apr-2018 10:51

  Fono Chat is The Hottest place to meet Hispanics™ singles 18 years or older in your area.

 4. xxx vedio keng gom ww com 10-Mar-2018 06:13

  Whilst the clubbing scene in the city has grown exponentially over the last decade, nightclubs seem to open and close periodically, with even the longest running and best loved of them all, Zouk, under threat of closure.